Alvási és pihenési szokásaink hatása: testünkre, lelkükre, pszichés állapotunkra

Forrás: Oleg Turszunov

Bhaktivedant Intézet Ayurvedikus szakának , és a Bhakti Vedant Klinika oroszországi kirendeltségének igazgatója.

 

A boldog élet törvényei /1/

 

Az elme és az értelem 21-23 óra között pihen. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt és 23 óra körül kerülünk ágyba, akkor mentális képességeink fognak gyengülni. Nem egy csapásra gyengülnek ezek a képességeink, ezért sokszor észre sem vesszük, hogy ilyesfajta problémáink vannak. A tudat hanyatlásának első jelei, az összpontosítás gyengülése vagy az erős elmebeli feszültség, káros szenvedélyek erősödése, az akarat gyengülése, megnövekedett késztetés, a szexualitásra, evésre, alvásra és a konfliktusok keresésére.

A hosszú időn át tartó lefekvés, általában krónikus, pszichés fáradsághoz és túlzott feszültséghez vezet, melyet általában dohányzással és sok kávéfogyasztással próbáljuk ellensúlyozni. Hosszabb távon felborulhat a keringés szabályos működése, ami magas vérnyomásra való hajlamra vezethet. További tünetek: sápadt arc, tompa tekintet, pszichés gyengeség, fejfájás.

Ezek mind a kései lefekvés okozta kimerültség jelei.

Ha valami okból az ember nem alszik 23 óra és éjjel 1 óra közt, a szervezet életereje a prána aktivitása csökken. Ezért bizonyos idő után, károsodik az ideg és gyengül az izomrendszer. Ha valaki csak pár napig nem pihen ebben az időben, gyakran tapasztalhat, gyengeséget, pesszimizmust, étvágytalanságot, lelki és fizikai levertséget és a test elnehezülését.

Ha nem alszik éjjel 1 és hajnali 3 óra közt: az érzelmi ereje károsodik. Hajlamos lesz a túlzott ingerlékenységre, agresszivitásra, ellenségességre és az ambivalenciára (ellentmondásosságra).

Mindenkinek megvan a maga alvásigénye, mely nagyban függ, a napirend betartásától és a kortól. A korral az alvásigény csökken, de ha nem tartjuk be a napirendünket, mindig nagyobb lesz a kelleténél. Függhet még a testünk felépítésétől és a terhelésünk mértékétől.

Ha a munkánk nagy terheléssel és nagy idegfeszültséggel jár, akkor javasolt a rendszeres 7-8 órás alvás és a reggeli 4-6 órai felkelés.

A esti 22 óra utáni lefekvés azonban minden esetben árt, mind a lelki mind a fizikai egészségnek.

A rendszertelen alvás következményei:

  • este 21-23 óra között alszunk, de a többi pihenést a nappali órákra tesszük át, akkor úgy érezzük, hogy a fejünk viszonylat tiszta, de a testünk fáradt és az érzelmünk erői is csökkennek.
  • Ha éjjel 23 órától éjjel 1 óráig alszunk, azonnal észrevehető lesz, hogy fizikai erőnk lesz, de felfogni semmit nem tudunk és a hangulatunk sem túl fényes.
  • Ha éjjel 1-től hajnali 3-ig alszunk, fizikailag fittek leszünk, de pszichésen nem.

Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy este 9-10 órától, hajnal 3-4 óráig végig aludnunk kell.

Ha valaki ennek ellenére sem fekszik le este 22 óra és 24 óra között aludni, hogy elméjének és értelmének aktivitása nyilvánvalóan csökken, fokozatosan depressziós állapotba kerül. Ez a folyamat számunkra észrevétlenül zajlik, 1-3 év múlva a lehangoltság felhalmozódik, és úgy érezzük, az élet színei megfakultak, a világ körülöttünk egyre komorabb. Ez annak a jele, hogy az agy nem pihen és pszichés funkciói lassan kimerülnek.

 

 

 

Forrás: Oleg Turszunov

A boldog élet törvényei /1/

Comments are closed.