Aranyér, hátfájás és a barnaköles, valamint a kollagén; gyógyító-regeneráló hatása a kötő és támasztó szövetekre

 

 

A leggazdagabb gabona: a barna köles vagy vad köles!

 

A témához szorosan kapcsolódó webes tartalom:

Cápa porc, kollagén, jászvaj; csontritkulás, ízületi kopások + mozgás és jóga Pécsett és youtube -on

Mire jó – (MgSo4) magnéziumszulfát, keserűsó fürdő, lábfürdő!

A shaolin (japán) nyomó-gyúró energetizáló-masszázs, Pécs belvárosban!

Ajánlott shaolin masszázs csomagok közösségek részére

Shaolin mély-masszázs kezelés utáni tudni valók

Prána vagy reiki energia kezelés

Ajánlott kiegészítő kezelések: SPA méregtelenítő ionizátor és infraterápiás készülék

Fekete nadálytő a leghasznosabbaknak gyógynövényeink egyike!

Kapcsolat – bejelentkezés. Masszázs árak – Pécs, Pécsett a belvároban

 

Szerzőnk (www.biokultura.org) egy osztrák honlapon találta ezt a cikket. Magyar honlapokon is keresett, eredmény: milyen módszerekkel kell irtani, milyen gyomirtó szerekkel. Értékeiről egy szó sincs. Levele végén: talán Magyarországon is akadna olyan gazda, aki fantáziát látna a vadköles termesztésében. A termesztett kölesből készült ételekről Szőnyi Eszter írt a 2005/3. számban. (A szerk.)

A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus előtti időben is termesztették. Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért sürgősen fel kell hívnunk az emberiség figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája . A kölesliszt gluténmentes termék , mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg vassal, 0-6 mg fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos ásványi anyagok bőséges tárháza.

 

Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában.

 

Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

 

A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni . A növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.

A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma.

 

Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

 

A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok – mint pl. a hólyaggyulladás – köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

A titkos recept: teljes értékű barna köles

Mivel az ismert aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell. Az aranykölesen kívül létezik az ősi- vad vagy barna köles, amit nem kell hántolni . A középkor gyógyítóival egyetértve ezt a növényt még napjainkban is nagyra értékelhetjük és továbbadhatjuk az egészségmegőrzés titkos receptjeként nem csak idősödő korúaknak.

Mint már említettük, a barna köles nem alkalmas hántolásra, viszont sokkal magasabb a táplálkozási értéke mint a héjától megszabadított aranykölesnek. Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel és a hántolással a tizedére csökken ezen értékes anyagok mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól őrlik, így minden vitális anyag az őrleményben marad .

 

A hőkezeletlen tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel mint a hőkezelt. Nyersen fogyasztva a barna köles is a bázisképző gabonák közé tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás, az ásványi anyag veszteség és az elsalakosodás és az arany ér is, és ha már van, kb egy hét alatt gyógyul meg!!!

(Az aranyér kialakulását a szorulásos tünetek megelőzésével is támogathatjuk, ebben a: máj-epe tisztítás sokat segít!)

 

A barna köles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő talajművelés, a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak szerves trágya használata. A barna kölest még nem klónozták, nem gén manipulálták és nem hibridizálták. Ennek az egészséges művelési formának köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok, pantoténsav, vas, fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.

Az őrölt barna köles még hatékonyabb, mert a kölespelyhet előállítása során forró gőzzel kezelik és stabilizálják. Az őrölt barna köles belekeverhető müzlibe, a legtöbb folyadékba, mint pl. frissen préselt gyümölcslébe, levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barna köles liszt egy reszelt almával elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a reggeli kiegészítéseként vagy uzsonnaként.

A csontrendszer betegségek elleni bázisétele

A köles értékes ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyers koszt lehet minden csontrendszeri betegségben, különösen a kis- és nagy ízületek artrózisainál és a gerincoszlopnál.

 

 

(Adagolása: naponta 2-3 -szori alkalommal 1-2 kiskanálnyi!)

A nyers köles gyógyító erejét természetesen még praktikus megerősíteni további natúr élelmiszerekkel és egészséges életmóddal, mozgással!

Jótékony hatására álljon itt egy példa. Egy 75 év körüli hölgyet, aki már csak mankóval tudott közlekedni, porckorongműtétre bevittek a kórházba. Alapos kivizsgálás után a főorvos közölte vele, hogy a sikeres műtéthez már túl későn érkezett, és meg kell békélnie a helyzettel, hogy néhány hét elteltével egész életére tolókocsihoz lesz kötve. Röviddel e sokkoló nyilatkozat után visszatért ágyához a kísérő másik orvos és azt mondta neki, ő idős szüleitől tudja, hogy derékfájásra már évek óta naponta 3-4 teáskanál kölespelyhet fogyasztanak teában, kávéban, levesben vagy egyéb folyadékban elkeverve, és azóta akadálytalanul tudnak dolgozni. A hölgy odahaza elkezdte rendszeresen fogyasztani a kölespelyhet, étrendjét pedig átállította nyers kosztra. A siker nem sokáig váratott magára. Hamarosan félre tehette előbb az egyik, majd a másik mankóját. Jó ideje már minden fájdalom és akadályoztatás nélkül jár bevásárolni. A köleshez mind a mai napig hű maradt.

Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. Gotthard Schettler professzor már a nyolcvanas évek elején beszélt róla, hogy a kóros érelváltozások „valószínűleg visszafejleszthetők”. Sőt, újabban már röntgenfelvételekkel is sikerült igazolni az érelmeszesedések ilyen módon való visszafejlődését. (Prof. Hans Kaffarnik – Marburgi egyetem)

 

Kivonat a Waerland-Monatsheft 2003 áprilisi számából. További információk: G. A. Ulmer „Die besonderen Heilwirkungen von Hafer und Hirse” (A zab és a köles különleges gyógyhatásai), www.urkornhof.at.

 

Magyarországon a legjobb minőségben: Ursaat barnaköles lisztként érdemes keresni!

 

Ára nagyságrendileg: 2.300 Ft

 

 

Forrás:

http://www.biokultura.org/biokultura_folyoiratok/2006/2006_1/koles.htm

(sajnos azóta törölték az eredeti cikket)

Eredeti forrás:
(A zab és a köles különleges gyógyhatásai), www.urkornhof.at.

 

 

Miért fontosabb a kollagén a vitaminoknál is jobban az emberi szervezet számára?

(Érdemes a nem tengeri halakból származó kollagéneket előnyben részesíteni pl.: csirke, stb! A tengeri halakból származó készítmények, maximum rövid kúra szerű fogyasztása javasolt)

 

 

Amikor fiatalok vagyunk nem igazán figyelünk oda, hogy mit eszünk-iszunk, hiszen fiatalon mindig szépek és egészségesek vagyunk. Mondanák idősebb társaink, hogy fiatalon könnyű szépnek lenni. Azonban ha 25-dik életévünk után nem figyelünk oda a megfelelő életmódra, azt később érezzük meg a testünk és egészségünk színvonalán.

 

Nézzük meg, hogy milyen tényezők befolyásolják a kollagén termelését. Mivel 25 éves korunk után egyre kevesebbet termel a szerveztünk és szinte teljesen leáll az 50-60. évre. Azonban valamennyit csak termel a szervezet, ezért amit lehet érdemes megtenni, hogy ne gátoljuk azt.

Kollagén termelését csökkentő tényezők

 • dohányzás
 • rendszeres kávéfogyasztás
 • rendszeres alkoholfogyasztás
 • helytelen táplálkozás
 • stressz
 • intenzív fizikai terhelés
 • környezetszennyezés
 • különböző gyógyszeres kezelések
 • éghajlat feltételek
 • bizonyos kórokozók jelenléte (pl.: coli)

 

Kinek javasolt a kollagén:

A szervezetnek megvan az a csodálatos képessége, hogy meggyógyítsa önmagát.
Minden az anyagcsere folyamatától függ.
Az anyagcsere folyamatokban a fehérjeszintézis folyamata fontos szerepet játszik, ehhez viszont szükség van kollagénre, mint katalizátorra (folyamat elősegítőre). Amikor a kollagén mennyisége csökken a szervezetben, csökkennek a szervezet erőforrásai, csökken az ellenálló képesség, és a test megbetegszik.

 • bőrproblémákra, pattanásokra
 • cellulitisz (cellulite) kezelésére
 • pikkelysömör és ekcéma tüneteinek kezelésére
 • visszér, és hajszálér betegségek kezelésére
 • keringés javítására
 • csontritkulás lassítására, csontháló erősítésére
 • ízületi fájdalmak enyhítésére
 • rehabilitációt követően (törések, húzódásokat követően)
 • sebhelyek, hegek gyógyítására
 • aminosav tartalma miatt is immunrendszer erősítésére
 • bármilyen szervi probléma miatt a szövetek regenerálódásához
 • aktív sportolóknak (izomfájdalmak enyhítésére)

Sportolóknak

A sportolók az állandó fizikai aktivitásuk révén nagyobb erőknek vannak kitéve, mint az inaktív embertársaik. Ezeket az erőket jó részben az ízületek nyelik el és emiatt idővel leépülés következhet be. Ennek tükrében bármilyen táplálkozási praktika, ami növeli az ízületek sokk-elnyelő képességét, sérülés megelőző lehet és lehetővé teheti, hogy a nagy intenzitású edzést folyamatosan űzzük, amit mindenki örömmel fogadna és egyben a sikerek egyik alapvető pillére.
Végeztek vizsgálatot ebben a témakörben a 97 résztvevő eredményeinek kiértékelése után hat paraméter mutatott statisztikailag szignifikáns változást, javulást a kollagén hatására:

 • ízületi fájdalom nyugalomban (orvos által felmért adat),
 • ízületi fájdalom járás közben,
 • ízületi fájdalom állás közben,
 • ízületi fájdalom nyugalomban,
 • ízületi fájdalom tárgyak szállítása közben,
 • ízületi fájdalom emelés során.

Azon csoportban, amely térdízületi fájdalomtól szenvedett, még jellegzetesebb volt ez a javulás.

Bekerülési költsége nagyságrendileg: 6000 Ft

Forrás:

http://www.jkvitamin.hu/

Comments are closed.