Fekete nadálytő a leghasznosabbaknak gyógynövényeink egyike!

 

 Összeforrasztófűnek, összeplántálófűnek is hívják.


Ez a növény egyike a leghasznosabbaknak, nélkülözhetetlen gyógynö­vényeink között, amiket csak számunkra a természet ren­delkezésre bocsát.
Nedves réteken, mezsgyéken, vizes gödrökben és csatornák mentén terem.
Előfordul sövénye­ken és törmelékhalmokon is.

Egész nyáron át virágzik. 

Érdes levelei hegyes csúcsban végződnek.
Hüvelykujj vastagságú, évelő gyökérzete kívül sötétbarna vagy fekete, belül fehér vagy sárga, felvágva rendkívül nyálkás tapintá­sú, valósággal zsíros.
Mivel mélyen gyökerezik, alig lehet kiirtani a földből.
A gyökereket tavasszal vagy ősszel kell kiszedni.
Friss növényt a virágzás előtt vagy alatt kell szedni.

Általánosan javallt:

-keringésjavításra,
-gyulladáscsökkentésre,
-gyomornyugtatásra.

A fekete nadálytő tinktúrája, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk, csodálatos erőt rejt magában.
A fekete nadálytő tinktúrájával gyors segítséghez jutottak azok a betegek, akiket már évek óta hiába kezeitek reuma és ízületi duzzanat ellen mindenféle szerrel.

A kézen vagy lábon jelentkező csontkinövések is visszafejleszthetők pépes pakolással. Ma már sok patikában árulnak fekete nadálytőből készült lisztet.
Meleg pépes pakolás segít visszérfekély, reumás izommegvastagodás, köszvényes csomó, daganat, nyaki fájdalom, csonkolt végtag fájása és még a csonthártyagyulladás esetén is.

A gyökérből tea is készíthető, amelyet belsőleg kell alkalmazni hörghurut, emésztési zavarok, gyomorvérzés, mellhártyagyulladás esetén. Naponta 2-4 csészényi teát igyunk belőle, kortyonként fogyasztva. Gyomorfekélyeseknek olyan teakeveréket ajánlunk, amely 100 gramm fekete nadálytő, 50 gramm körömvirág és ugyanannyi porcsin hozzáadásával készül.

A növény leveleiből nem csupán borogatást készíthetünk, de adagolhatjuk fürdővízhez is (teljes fürdőről van szó), amikor is reumatikus panaszokon, köszvényen, csontfájásokon, keringési zavarokon és porckorongsérülésen kívánunk segíteni vele.

A láb vérellátási zavarai visszértágulás, valamint csonttörés utókezelésekor azonban fekete nadálytővel készített ülőfürdőt vegyünk.

 

Felhasználási módok:

A jászvaj finomabb felépítésű, mint a legnemesebb olaj. Ennek köszönhetően gyorsan felszívódik és eljut a legtávolabbi ízületekig és szövetekig is. Emiatt hatékonyabban oldja és távolítja el a lerakódásokat, még az évtizedes kötött salakokat is, mint bármi más.

Ízületi problémákon a nagyon lassú tűzön 20-percig jászvajba, (tisztított vaj, ghí) kifőzött fekete-nadály, (zsurló, vagy kender) visszahűtött főzete képes hatékonyan segíteni.

Fekete-nadály tea készítése gyökérből: két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret 1/4 liter hideg vízben áztatunk egy éjszakán át, reggel kicsit felmelegítjük és leszűrjük.
Kortyonként fogyasztjuk

Teakeverék:

(gyomorfekély ellen): a keverékből púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk és 3 percig állni hagyjuk. Naponta 3-4 csészével iszunk belőle, kortyonként fogyasztva.

Pépes pakolás:

a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük, majd felkenjük egy vászonkendőre és azon melegen a beteg testrészre helyezzük, és rákötjük.

Friss levélborogatás:

a friss leveleket megmossuk és egy deszkán szétnyomjuk, a beteg testrészre helyezzük és rögzítjük.

Forrázott borogatás: 

a leveleket leforrázzuk és melegen helyezzük fel.

Adalék teljes fürdőhöz:

500 gramm friss vagy szárított levelet kb. 5 liter hideg vízben áztatunk 12 órán át. Másnap az egészet felforraljuk, és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.

 

(Forrás: Magyar Nyelv)

 

Comments are closed.